2012. május 27., vasárnap

A GAP szindróma

Május 30-án szerdán este 7 és 8 óra között a dr.Jazzy vendége dr.Baktay Zelka pszichológus, GAP terapeuta. A GAP szindrómáról:
"A GAPS lényege, hogy a táplálkozási egyensúly felborulása lelki tünetekhez is vezet. Ilyenek a diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, diszpraxia, a figyelemzavar hiperaktivitással vagy anélkül, ilyen a depresszió is, szélsőséges esetben pedig a skizofrénia vagy az autizmus. Ezen lelki tünetek mellett elsikkadnak az olyan – önmagukban ugyancsak jelentős – divatbetegségek, mint az étel allergiák/intoleranciák, a krónikus gyulladások (legjellemzőbben a fülben), az ekcéma, az asztma, a krupp vagy éppen a hasmenéses illetve széklet-visszatartásos zavarok.
Ezeket a tüneteket az emésztőrendszer flórájának felborulása okozza, különösen a vékonybél érintett. Flóráját erősen módosíthatja az antibiotikumok bevitele, a túlzott vagy elsietett keményítő-, cukor-, kazein- vagy glutén-fogyasztás. Az emésztőrendszer flórájának átalakulása következtében a bélfal is sérül, ezért óriásmolekulák kerülnek a véráramba, amelyek komoly immunreakciókat váltanak ki. Ekkor jelentkeznek a fenti tünetek, s még számos egyéb kellemetlen betegség.
A GAP szindrómát ezért elsősorban diétával és probiotikumokkal kezeljük." www.gaps.hu

Továbbá még ezt is Zelka és férje Baktay Miklós írják: folytatás

"Tanulási nehézségek, pszichológiai és pszichiátriai zavarok, immunrendszeri problémák és emésztési zavarok terápiája
A GAPS kezelés célja a szervezet méregtelenítése, az agy megszabadítása azoktól a toxinoktól, melyek akadályozzák zavartalan működését és fejlődését. E cél érdekében az első és legfontosabb lépés az emésztőrendszer megtisztítása és gyógyítása, mert ennek köszönhetően – ahelyett, hogy a toxinok legfőbb forrása volna – eredeti szerepe szerint a tápanyagok forrásaként szolgál.  A vérünkben keringő (és agyunkba bejutó) toxinok 90%-a a bélből ered, így az emésztőrendszer gyógyulása révén a test toxinszintje drámaian csökken.
Ezt a célt valósítjuk meg a GAPS táplálkozási programjával, melyet több ezer GAPS gyermek és felnőtt sikeres terápiája alapján került kifejlesztésre.

A GAPS program legfontosabb elemei:
1. Diéta. A GAP szindróma alapvetően emésztőrendszeri eredetű. Az emésztőrendszerünk egy hosszú csatorna a szervezeten belül, s annak, hogy mi tölti ki ezt a csatornát, közvetlen hatása van jólétünkre. Ezért a diéta a kezelés első számú és legfontosabb eleme. Minden egyéb csak ezután következik.
2. Étrend kiegészítők

3. Méregtelenítés és életmódbeli változások" (
www.gapsdiet.hu)

S kinek a nevéhez fűződik mindez?  
A neve dr. Natasha Campbell-McBride neurológus, dietetikus. pl. Itt olvashatsz róla érdekes infókat:

vagy itt is van egy érdekes részlet róla és könyvéről:
" A tipikus modern anyát valószínűleg nem táplálták anyatejjel, mert az a 60-as, 70-es években nem volt divatos. Miért fontos ez? Köztudott, hogy a tápszerrel táplált csecsemők egészen más bélflórát alakítanak ki, mint az anyatejes társaik. Ez az érzékeny bélflóra később fogékony különféle egészségügyi problémákra. A tipikus modern anya, akinek a kezdetektől ilyen érzékeny bélflórája van, különféle betegségek miatt több antibiotikumos kezelésen esik át gyermek- és fiatalkorában. Köztudott, hogy az antibiotikumok súlyosan roncsolják a bélflórát, elpusztítva a jótékony baktériumtörzsek egyedeit. Tizenhat éves korában, vagy hamarabb, a modern, fiatal nő elkezd fogamzásgátló tablettákat szedni, melyeket évekig használ családalapítás előtt. A fogamzásgátlók azonban pusztítják a jótékony baktériumokat bélrendszerünkben. A jótékony baktériumok egyik fő feladata, hogy kontrollálják – a tudomány előtt eddig megismert – mintegy 500 patogén (rossz) és opportunista mikrobafajokat. Ahogy a jótékony baktériumok pusztulnak, az opportunistáknak lehetősége nyílik elszaporodni és óriási kolóniákat létrehozni a bélrendszerben. A modern étrend, azaz a feldolgozott és gyorsételek kiváló táplálékot nyújtanak a patogén baktériumoknak, és a modern anya gyermekként és fiatalként ezt fogyasztja. Az említett okok miatt a modern anya súlyosan érzékeny bélflórával rendelkezik amikor gyermekvállalásra készül. A bélflóra klinikai diszbiózisa (abnormális bélflóra) a neurológiai és pszichiátriai betegségekben szenvedő gyermekek édesanyjának majd 100%-nál kimutatható. Az édesanyák leggyakoribb panaszai az emésztési zavarok, allergiák, autoimmun megbetegedések, pre-menstruációs szindróma, krónikus fáradság, fejfájás és bőrproblémák képében jelentkeznek"

Természetesen szó lesz a műsorban arról, hogy hogyan lehet segítséget nyújtani, és a szükséges étrend átalakítás módja, valamint receptek is elérhetőek ma már. Többek között tilos enni gabonaféléket, halat, gyümölcsöket vagy éppen kávét, vagy legalábbis abban a formában, ahogy általában fogyasztjuk, de vannak ajánlott ételek is! Bővebben a receptekről: http://gapsdiet.eu/ajanlott-etelek/reszletes-etellista/

Találkozzunk szerdán este 7-kor a dr.Jazzyben, a 90.9 Jazzy egészségmegörző műsorában:-)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése