2012. május 5., szombat

Vasárnapi ebéd a Mika Tivadar Mulatóban




Vasárnapi ebéd - multikulturális gasztronómiai happening
öt film, egy szakácskönyv, fotókiállítás és egy buli /2012. május 10. 18:00, mika tivadar mulató/


A bibimbapot eszik-e vagy isszák?
miért szeret Magyarországon élni a kubai énekesnő?
finomabb-e a mongol bóc, mint a magyar gombóc?
miért nem elég a kettes a Budapesten tanuló  afgán diáknak?
mennyi idő kell ahhoz, hogy egy új hazában ne érezd magad idegennek?
multikulturális város-e Budapest?

Ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre kereste a választ a Menedék Egyesület az elmúlt években. A válaszok fellelhetők, megnézhetők és adott esetben meg is kóstolhatók az „így főzünk mi” c. szakácskönyv, az öt kisfilm és a fotókiállítás segítségével.


 


A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület „Vasárnapi ebéd” elnevezésű projektjének célja, hogy a befogadó magyar társadalom tagjai és az itt élő migránsok között kulturális és személyes kapcsolatot teremtsen a konyhaművészet segítségével, a magyar és a bevándorló családokat egy asztalhoz ültetve, egy minden kultúrában alapvető rítus: a közös étkezés keretében.  
A főzés és az étkezés minden kultúrában fontos, mindennapi és ünnepi hagyományokat hordozó tevékenység. A projekt magját öt migráns-magyar család-pár kölcsönös ebédmeghívása alkotta (10 ebéd), amelyek alapján készült:
-          a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2011-ben végzet dokumentumfilmes és televíziós műsorkészítő osztályának bevonásával, Török Ferenc rendező irányítása mellett öt kisfilm, amelyek az ebédeken résztvevő migráns és magyar családok közreműködésével valósultak meg,
-          Mautner Zsófia (Chili&Vanilia) gyönyörű szakácskönyve, amely nem csak Magyarországon élő bevándorlók kedvenc receptjeit, de főzés közben velük készült személyes beszélgetést is megörökíti,
-          A filmek és a szakácskönyv bemutatása köré pedig a projekt zárásaként multikulturális gasztronómiai rendezvény szerveződik, mely a kulináris élvezetek mellett a Magyarországon élő migránsok hétköznapjaiba és ünnepeibe is bepillantást enged fotókiállítással kiegészülve.

a projekt 2011. július 1-jén kezdődött és 2012. május 10-én este 18 órakor ér véget, a Mika Tivadar Mulatóban (VII. Kazinczy u. 47.) tartandó Film- és könyvbemutatóval egybekötött multikulturális gasztronómiai bulival.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése